ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ| Θεολογος Καππος

Written by on 11 September 2020

Θεολόγος Κάππος: «Η παραδοσιακή μουσική είναι ανεξάντλητη και ένα τεράστιο κληροδότημα από τις προηγούμενες γενιές.»

Γράφει η Ελπίδα Μηλιώτη

Πριν λίγο καιρό επισκέφθηκε τη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο της περιοδείας που έκανε σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας. Νοσταλγική και ζεστή φωνή που ξέρει να αντιμετωπίζει με τρυφερότητα και σεβασμό όποιο είδος μουσικής ερμηνεύει. Έχοντας καταγράψει στο μουσικό του κοντέρ πολλές ώρες πάνω στη σκηνή και μετά από συνεργασίες με σημαντικούς καλλιτέχνες, ετοιμάζει τον τρίτο του δίσκο.
Είναι ο ταλαντούχος τραγουδοποιός Θεολόγος Κάππος και μιλά στο Anadrasisradio.

Πότε και πώς ήρθες για πρώτη φορά σε επαφή με την τέχνη της μουσικής; Τι ήταν αυτό που σε έκανε να αποφασίσεις ότι θες να ασχοληθείς με τη μουσική επαγγελματικά;
Πρώτη φορά ήρθα σε επαφή με τη μουσική ως ακροατής ακούγοντας τους δίσκους που έβαζε ο πατέρας μου στο σπίτι. Αυτό που με ώθησε να ακολουθήσω τη μουσική ως προσωπική πορεία ήταν όταν στα 15 μου χρόνια κατάλαβα ότι μπορώ να παίζω μουσική και να περνάω καλά.

Ποια είναι τα μουσικά σου πρότυπα; Είχαν καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση του καλλιτεχνικού σου χαρακτήρα;
Είμαι επηρεασμένος από διάφορα είδη μουσικής τόσο της ροκ σκηνής όσο και της παραδοσιακής, της τζαζ, της κλασικής και του ρεμπέτικου. Ο ήχος και οι στίχοι από τις Τρύπες και Τα Διάφανα Κρίνα, οι δρόμοι του Μάρκου Βαμβακάρη και του Βασίλη Τσιτσάνη, ο ρομαντισμός και το εμβατηριακό – δραματικό στοιχείο των Σοπέν, Σούμαν, Μπετόβεν και η ανάμνηση του ήχου του παραδοσιακού βιολιού των πανηγυριών του νησιού καταγωγής μου έχουν διαμορφώσει την μουσική μου ταυτότητα.

Η είσοδος σου στη δισκογραφία έγινε όταν ήσουν μόλις 28 ετών με την «Υπόγεια Διάβαση». Τι διαφορές είχε με το «Παράθυρο στο δρόμο» που κυκλοφόρησε τέσσερα χρόνια αργότερα;
Η διαφορά των δύο δίσκων είναι κυρίως στην ενορχήστρωση καθώς στη δεύτερη δουλειά έχω χρησιμοποιήσει περισσότερο φυσικό ήχο και λιγότερο ηλεκτρικό. Εκτός από το μουσικό κομμάτι υπάρχουν και διαφορές στη στιχουργική θεματολογία καθώς υπάρχει η απόσταση των τεσσάρων χρόνων και οι ανάγκες έκφρασης διαφοροποιούνται.

Στις δουλειές που μας έχεις παρουσιάσει μέχρι τώρα είναι φανερή η αγάπη σου για τα παραδοσιακά ακούσματα. Τι είναι για σένα η παραδοσιακή μουσική; Θεωρείς ότι η καταγωγή σου από την Ικαρία ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό στο να στραφείς στον παραδοσιακό ήχο;
Δεν είναι καθαρά παραδοσιακός ο ήχος που έχω επιλέξει αλλά σίγουρα είναι εμφανής η επιρροή μου από τα παραδοσιακά ακούσματα που είχα από μικρός στην Ικαρία. Η παραδοσιακή μουσική είναι ανεξάντλητη και ένα τεράστιο κληροδότημα από τις προηγούμενες γενιές.

Γράφεις δικούς σου στίχους. Τι επίδραση έχει στη δημιουργικότητα σου και στον ψυχισμό σου η ποίηση;
Η ποίηση είναι η δεύτερη μορφή τέχνης που αγαπώ καθώς την ανακάλυψα από μικρό παιδί ως αναγνώστης και αργότερα ως δημιουργός. Στον πρώτο μου δίσκο υπάρχει το «Λίγο πιο κοντά» το οποίο είναι σε δικό μου στίχο και μουσική και στο δεύτερο δίσκο συμπεριλαμβάνεται « το Μυστικό» , ένα ποίημα του Ναπολέοντα Λαπαθιώτη μελοποιημένο από το Σταμάτη Μαρίνο.

Έχεις διασκευάσει με επιτυχία το τραγούδι «Μέχρι να βρούμε ουρανό» του Στέλιου Φωτιάδη και του Σαράντη Αλιβιζάτου. Τι γνώμη έχεις για τις διασκευές; Είναι ρίσκο για έναν καλλιτέχνη να δώσει νέα μορφή σε ένα τραγούδι που έχει ήδη αγαπηθεί από το κοινό;
Όντως είναι ρίσκο γιατί το πρωτότυπο είναι αυτό που έχει μείνει στην αντίληψη του κοινού και ως σημείο αναφοράς η σύγκριση είναι αναπόφευκτη. Όμως το στοίχημα κερδίζεται όταν η διασκευή έχει να προτείνει κάτι διαφορετικό και δεν είναι ένα κακέκτυπο του πρωτοτύπου.

https://www.youtube.com/watch?v=d4bmo_eK064 

Η δημιουργία ενός δίσκου και η επαφή με το κοινό είναι δύο διαφορετικές διαδικασίες. Τι εισπράττεις από την καθεμία;
Η επαφή με τους υπόλοιπους μουσικούς, τους ηχολήπτες και όλους τους συνεργάτες που συντελούν για να ολοκληρωθεί ένας δίσκος είναι κάτι μαγικό και ιερό για μένα καθώς από το τίποτα γεννιέται κάτι νέο το οποίο εκφράζει την ψυχή μας και είναι έτοιμο πια να μεγαλώσει και να ενηλικιωθεί στα αυτιά του κόσμου.  Χαρά και ικανοποίηση εισπράττω και από τις δύο διαδικασίες, συμπεριλαμβάνοντας την αγάπη και την εκτίμηση που παίρνω από τους ακροατές.

Αφού δίνεις συνέντευξη στην ιστοσελίδα του Anadrasisradio θα ήθελα να μας πεις ποια είναι η δική σου σχέση με το ραδιόφωνο.
Σέβομαι τη δουλειά που κάνει το ραδιόφωνο γιατί εκπαιδεύει τα αυτιά, το συναίσθημα και την ψυχή των ακροατών, όμως εκτιμώ τα ραδιόφωνα που κάνουν τη δουλειά τους σωστά. Ο κόσμος έχει απομακρυνθεί από το ραδιόφωνο αφενός λόγω του ότι μπορεί να διαλέξει να ακούσει ανά πάσα στιγμή ό ,τι θέλει μέσω YouTube π.χ.,  αφετέρου λόγω του ότι τα περισσότερα ραδιόφωνα  παίζουν καθημερινά το ίδιο, απαράλλαχτο playlist.

Πρόσφατα ολοκλήρωσες την περιοδεία που έκανες με την Ιωάννα Πάλλα και τον Παντελή Κλήμη.  Μίλησέ μας για την εμπειρία σου.
Έχω κάνει αρκετές περιοδείες σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας και πάντα με εντυπωσιάζει η ζεστασιά του κοινού της επαρχίας, τόσο εμένα όσο και τους συνεργάτες μου, με τους οποίους έχουμε φτιάξει μια δυνατή καλλιτεχνική και φιλική ομάδα. Ιδιαίτερη συγκίνηση μου προξενεί όταν ακούω τους ακροατές να τραγουδούν τα τραγούδια μου.

Ένας από τους σταθμούς της περιοδείας σου ήταν και η Θεσσαλονίκη. Υπάρχει κάτι που ξεχωρίζεις σε αυτή; Μπορεί ένας καλλιτέχνης να αναδειχθεί σε μια τέτοια πόλη ή είναι αναγκαία μετάβαση στην Αθήνα;
 Η Θεσσαλονίκη είναι μια πόλη όπου έχει αποδείξει ότι γεννά καλλιτέχνες. Σίγουρα μπορεί ένας καλλιτέχνης να αναδειχθεί σε μια τέτοια πόλη γιατί έχω διαπιστώσει πως το κοινό της Θεσσαλονίκης είναι ανοιχτό σε νέες προτάσεις και ξέρει να στηρίζει την καλή μουσική και να εκτιμά τον ποιοτικό στίχο. Οι καλλιτέχνες πηγαίνουν στην Αθήνα για να διαδώσουν τη δουλειά τους επειδή, καλώς ή κακώς, οι ευκαιρίες είναι περισσότερες.

Ποια είναι τα μελλοντικά σου σχέδια;
Έχω κάποιες εμφανίσεις σε μουσικές σκηνές της Αθήνας για την άνοιξη και επίσης συγκεντρώνω υλικό για την επόμενη δισκογραφική δουλειά μου.

Ας κλείσουμε με κάποιους αγαπημένους σου στίχους!
Κάποιοι αγαπημένοι μου στίχοι είναι: «πώς να σωπάσω μέσα μου την ομορφιά του κόσμου» από το τραγούδι «Πώς να σωπάσω» ,που ερμήνευσε ο Νίκος Ξυλούρης  και «με τον καιρό να  ’ναι κόντρα, έχει τιμή σαν πετάς» από τον «Ακροβάτη» των Χαΐνηδων.

*Η επόμενη Live εμφάνιση του Θεολόγου Κάππου είναι το Σάββατο 20 Απριλίου στην «Έλη του Κλου» στα Βριλήσσια. Μαζί του η Ιωάννα Πάλλα (ακορντεόν) και ο Παντελής Κλήμης (κιθάρα)*


AnadrasisRadio

Current track

Title

Artist

Current show

Live Chat

Current show

Live Chat