Συνεντευξη με τους heavy metallers Dope Default

Written by on 28 November 2020

Συνέντευξη: Μαριλίζα Παπάζογλου

Οι Dope Default είναι ένα  υπέροχο metal συγκρότημα με καταγωγή απο την Θεσσαλονίκη .Η μελέτη της μουσικής είναι αυτή του εξερευνητή . Έτσι, λοιπόν, θέλησα να μπω στα  μουσικά τους μονοπάτια με αφορμή το καινούριο τους single”Down to pieces”.

  Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για την συνάντησή μας .Πρόσφατα κυκλοφορήσατε το καινούριο σας single  “Down to pieces”. Πείτε μας δύο λόγια για αυτό.

Είναι το πρώτο κομμάτι το οποίο γράψαμε και ηχογραφήσαμε μετά την κυκλοφορία του προηγούμενού μας album, “Imprisoned”, και ταυτόχρονα είναι και το πρώτο single από τον επερχόμενό μας δίσκο. Η μίξη έγινε από τον ντράμερ μας, Θοδωρή Αναστασιάδη, και το master έγινε στα Fascination Street Studios από τον Jens Bogren (γνωστό από τη δουλειά του με μπάντες όπως Sepultura, Arch Enemy, Opeth κ.ά.). Το βίντεο κλιπ είναι σε σκηνοθεσία Τάσου Αμαραντίδη (CineVeil Visuals) και γυρίστηκε στον πολυχώρο WE.

   Από πού εμπνευστήκατε το όνομα της μπάντας και τι δηλώνει για εσάς ;

Το όνομα “Dope Default” βγήκε χρησιμοποιώντας ένα band name generator, δηλαδή ένα site που σου βγάζει τυχαία, αλλά πρωτότυπα, ονόματα για μπάντες. Οπότε βγήκε εντελώς τυχαία, όμως το επιλέξαμε γιατί μας ακούστηκε πολύ χτυπητό και ταιριαστό.

      Απο που εμπνέεστε μουσικά;

Ο καθένας μας έχει τις δικές του επιρροές και τα δικά του ακούσματα, τα οποία και βγαίνουν τόσο στο παίξιμό μας όσο και στις συνθέσεις μας. Οπότε και ο καθένας μας φέρνει τις δικές του εμπνεύσεις στο τραπέζι. Κοινός παρανομαστής όλων μας βέβαια είναι οι μεγάλες και κλασικές πλέον ξένες rock και metal μπάντες, όπως και οι μπάντες της ελληνικής σκηνής του stoner rock και metal. Από κει κι έπειτα όμως, κάθε είδος μουσικής μπορεί να μας εμπνεύσει, όπως και κάθε στιγμή και κάθε κατάσταση.

    Έχετε αντιμετωπίσει αντιδράσεις  περίεργες όταν λέτε ότι παίζετε και ακούτε metal; Και, αν ναι, ποια ήταν η πιο περίεργη;

Η αλήθεια είναι ότι παλαιότερα ο σκληρός ήχος ήταν αρκετά περιθωριακός και τα άτομα του χώρου συγκέντρωναν πολλές φορές περίεργες αντιδράσεις. Τα τελευταία αρκετά χρόνια όμως αυτό φαίνεται να έχει σταματήσει. Πολλές ελληνικές μπάντες του είδους έχουν κάνει αρκετά μεγάλη επιτυχία και έχουν παγιωθεί στο μυαλό του ελληνικού κοινού. Οπότε και οι μπάντες που ασχολούνται με το είδος, όπως εμείς, παίρνουμε περισσότερο στήριξη παρά οτιδήποτε άλλο. Και ζούμε σε μια πόλη, τη Θεσσαλονίκη, που έχει αγκαλιάσει τη σκληρή μουσική και έχει μια ιδιαίτερα έντονη και δραστήρια σκηνή. Οπότε ο σκληρός ήχος περισσότερο φέρνει κοντά τον κόσμο παρά τον διαχωρίζει.

   Ποιο συγκρότημα παγκοσμίου φήμης στο είδος αυτό  θεωρείτε ότι συγκεντρώνει τα χαρακτηριστικά για να αποτελέσει αντικείμενο μουσικής ακαδημαϊκής μελέτης;

Είναι πάρα πολλές οι μπάντες που έχουν προσφέρει όχι μόνο στο είδος, αλλά και στην παγκόσμια μουσική γενικότερα. Καθαρά και μόνο λόγω φήμης, και χωρίς να θέλουμε να μειώσουμε κάποια άλλη, θα λέγαμε τους Metallica, από τις κλασικές μπάντες του είδους. Έχουν πολύ μεγάλη γκάμα κομματιών και έχουν πειραματιστεί πάρα πολύ, καλύπτοντας σχεδόν όλο το φάσμα του σκληρού ήχου, ενώ έχουν κάνει μουσικά πολύ τολμηρές κινήσεις. Από τις πιο καινούργιες μπάντες θα λέγαμε τους Ghost, μία μπάντα που αξίζει κανείς να μελετήσει τόσο μουσικά όσο και στιλιστικά.

Ποια είναι τα  δυνατά σας σημεία ως μπάντα;

Η χημεία που μας δένει τόσο ως μουσικούς όσο και ως άτομα. Μπορούμε και συνεργαζόμαστε πολύ εύκολα επειδή ταιριάζουν τόσο τα μουσικά μας γούστα όσο και οι χαρακτήρες μας. Αυτό και επίσης η διάθεσή μας να δουλέψουμε πολύ πάνω σε αυτό που κάνουμε.

Ποιοι είναι οι μελλοντικοί σας στόχοι;

Στόχος μας είναι αρχικά να μπορέσουμε να προωθήσουμε το καινούργιο μας κομμάτι και να ακουστεί όσο το δυνατόν περισσότερο. Έπειτα, να κυκλοφορήσουμε τον καινούργιο μας δίσκο, τον οποίο ετοιμάζουμε εδώ και αρκετό καιρό και ο οποίος ευελπιστούμε να αποτελέσει σημείο αναφοράς στην καριέρα μας. Έχουμε πάρει αρκετά μαθήματα από τις προηγούμενες κυκλοφορίες μας και πιστεύουμε πως αυτός θα είναι απόλυτος Dope Default δίσκος.

Τι σας έδωσε κίνητρο για  το καινούριο σας single;

Ο βασικός λόγος ήταν ότι θέλαμε να κυκλοφορήσουμε κάτι ανάμεσα στον προηγούμενο δίσκο και στον επερχόμενο. Και μία καλή αφορμή για κάτι τέτοιο είναι ένα κομμάτι με ένα νέο βίντεο κλιπ. Σκεφτήκαμε αρχικά να γυρίσουμε βίντεο για ένα από τα κομμάτια του “Imprisoned”, όμως είχαμε ήδη γράψει το ”Down to Pieces” και το θεωρήσαμε αρκετά δυνατή σύνθεση ώστε να αποτελέσει αυτό το καινούργιο single.

Οι μπλούζες της μπάντας σας μέχρι που θέλετε να φτάσουν;

Αν γίνεται σε κάθε γωνιά του πλανήτη J
Όμως αρχικά, και επειδή ο χώρος της μουσικής έχει περάσει πολλά και έχει πληγεί ιδιαίτερα τον τελευταίο χρόνο, θα θέλαμε να τις δούμε στο merch stand του επόμενού μας live. Όποτε καταστεί επιτέλους δυνατό να γίνουν ζωντανές εμφανίσεις.

Τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα  θεωρώ ότι βγάζει  αρκετό καλό αγγλόφωνο ροκ . Σας εκπλήσει αυτό;

Πιστεύουμε ότι όλους τους εξέπληξε αυτό. Όχι τόσο για την ποιότητα της μουσικής, γιατί η ελληνική σκηνή ανέκαθεν είχε πολύ καλές μπάντες, όσο για την απήχηση που έχουν στο εξωτερικό. Αυτό με τη σειρά του έδωσε μεγάλη ώθηση σε όλες τις νέες ελληνικές μπάντες και πλέον η σκηνή έχει μεγαλώσει αρκετά.

Θα σας γυρίσω λίγο πίσω. Ποιο τραγούδι ήταν αυτό που ακούσατε πρώτη φορά και σας έκανε να ασχολειθήτε με την metal μουσική;

Έχουν περάσει πολλά χρόνια για όλους μας, οπότε το ποια ήταν τα συγκεκριμένα κομμάτια έχει ξεχαστεί! Όμως όλοι θυμόμαστε τις χαρακτηριστικές μπάντες, που είναι λίγο πολύ κοινές. Ονόματα όπως Metallica, Iron Maiden, Ozzy, Dio, Black Sabbath, Pantera, Guns n’ Roses και άλλα πολλά.

 Σας ευχαριστώ πολύ

Ευχαριστούμε και εμείς πολύ.Καλή δύναμη σε όλους,  για  αυτούς τους παράξενους καιρούς που διανύουμε.

 

https://www.youtube.com/watch?v=NNsr1RJ7x6k

DOPE DEFAULT

Γιάννης Καμπέλης -φωνητικά

Γιώργος Κοντούρης-κιθάρα

Δημήτρης Κολύμβανος-κιθάρα

Μάκης Γεωργίου-μπάσο

Θοδωρής Αναστασιάδης-τύμπανα

instagram

facebook


AnadrasisRadio

Current track

Title

Artist

Current show

Live Chat

Current show

Live Chat