Ο Γιαννης Μιχοπουλος μιλα στον Anadrasis Radio για το πρωτο του αλμπουμ με τιτλο AZUL

Written by on 10 February 2021

Συνέντευξη Derp

Κάθομαι σπίτι το βράδυ και σκρολλάρω στο Ιnstagram. Τίποτα που να μου προκαλεί ενδιαφέρον και κάπου εκεί στα δεκάδες stories βλέπω ότι ο Γιάννης Μιχόπουλος έχει ανεβάσει το πρώτο του μουσικό άλμπουμ, το AZUL. Σπεύδω απευθείας να το ακούσω. Μια κιθάρα, ένα γιουκαλίλι και πλήκτρα. Λίγες μέρες μετά λοιπόν έκλεισε και η συνέντευξη στον Anadrasis Radio ! Στίχοι από έναν νέο μουσικό που προσπαθεί να πραγματοποιήσει τα όνειρά του σε έναν κόσμο που του θέτει εμπόδια. Κι όμως ο Γιάννης πιστός και συνεπής σε αυτό που κάνει, έρχεται να μας υπενθυμίσει ότι τίποτα δεν έχει τελειώσει ακόμα όσο έχουμε το συναίσθημα.

Φοιτά Ιατρική στη Σόφια της Βουλγαρίας εδώ και πέντε χρόνια. Με ενημερώνει πως το διάβασμα είναι ατελείωτο και τον ρωτώ λοιπόν…

Πως μπορείς και συνδυάζεις και τις σπουδές σου στην Ιατρική και την μουσική ;

Η μουσική και συγκεκριμένα η σύνθεση τραγουδιών και μελωδιών είναι ο τρόπος μου να απελευθερωθώ και να σταματήσω να φοβάμαι. Μπορώ να ασχολούμαι παράλληλα και με τα δύο, εξάλλου η μουσική με βοηθάει να εκφράσω το συναίσθημά μου και να βγάλω από μέσα μου ότι με βασανίζει.

Σου είναι τόσο εύκολο να εκφράζεσαι μέσω της μουσικής ;

Είμαι πολύ συναισθηματικός και αντιδρώ σε όσα ακούω μέσω της μουσικής μου. Με εμπνέουν τα έντονα συναισθήματα και όταν επιδρούν μέσα μου, μπορώ να γράψω σελίδες για αυτά. Όσο για τις μελωδίες ψάχνω κάτι που θα αντιπροσωπεύσει τον στίχο, που θα το κοπλιμεντάρει και θα βγάλει προς τα έξω τη ψυχή του τραγουδιού.

Πως ξεκίνησε η ιδέα του να φτιάξεις ένα άλμπουμ ;

Όταν έφυγα από το σπίτι μου και πήγα στη Σόφια αποφάσισα ότι ήθελα να κάνω μια ολοκληρωμένη προσπάθεια, ένα άλμπουμ που να είναι δικό μου και που θα ταυτίζομαι για πάντα. Δεν ήθελα να είναι υποκριτικά τα τραγούδια μου, αντίθετα ήθελα να κάνω αθάνατο όλα αυτό που αποτυπώνουν, τουλάχιστον για μένα. Το ‘Σ.371’ είναι πρώτο στη σειρά γιατί είναι η στιγμή που έφυγα από το σπίτι και αποφάσισα πως ήθελα να κάνω κάτι που να έχει την υπογραφή μου. Το ‘Ξεχωριστή’ είναι ένα ταξίδι στις στιγμές της ζωής μου που με άλλαξαν και με εξέλιξαν. Το ‘Πάντα σε εσένα θα γυρνώ’ έχει να κάνει με την εσωτερική πάλη ανάμεσα στον καλό μου και τον κακό μου εαυτό ενώ, το ‘Δεν έχω θέμα’ μιλάει για μια κοπέλα που θέλει μόνο το καλό μου. Το ‘Βόλτα στην Dragshan’ που συμμετέχει Alexander Sotiro ένας κιθαρίστας που πλημυρίζει από ενέργεια, το ακούω κάθε φορά που περνάω από την Dragshan. Με βοηθάει να κάνω ένα βήμα πίσω και να δω καθαρά τη ζωή μου. Το ‘Ομολογία’ περιλαμβάνει όλα τα λόγια που μου έχει πει η μαμά μου και δεν πρόκειται να προδώσω. Και το τελευταίο τραγούδι το ‘Τα λέμε’ που είναι αφιερωμένο στον παππού μου, όπως κι όλο το άλμπουμ έχει δημιουργηθεί προς τιμήν του, είναι ο τρόπος μου να του πω ότι θα ξανά συναντηθούμε. Όλα προήλθαν από αυθεντικά συναισθήματα  που βγήκαν από την καρδιά μου.

Εσύ πώς θα χαρακτήριζες το άλμπουμ σαν ακροατής ;

Μου αρέσει που το άλμπουμ δεν έχει τον “στουντιακό” ήχο. Αν παρατηρήσει ο ακροατής μπορεί να ακούσει μέσα στη μουσική τα αυτοκίνητα που περνάν απ΄ έξω ή την γάτα μου που κάποια στιγμή πέφτει πάνω στον τοίχο. Προσπάθησα να κρατήσω αυτά τα στοιχεία γιατί, για μένα το δωμάτιό μου είναι ο χώρος στον οποίο συγκεντρώνομαι και γράφω και φυσικά εκεί που δημιουργήθηκε το AZUL. Μου άρεσε αυτή η απλότητα και των στίχων και της μουσικής και σαν ακροατής την στηρίζω. Για μένα το νόημα είναι να αράξεις στον καναπέ σου και να ευχαριστηθείς την μουσική, όποια κι αν είναι αυτή!

Μέσα σε πόσο διάστημα έγραψες τα τραγούδια σου ;

Με αυτά τα τραγούδια ασχολούμαι τα τελευταία δυόμιση χρόνια. Κάποια μου πήραν αρκετό καιρό για να τα φτάσω εκεί που ήθελα. Επίσης, επειδή μέσα σε αυτό το διάστημα αντιμετώπιζα κάθε φορά διαφορετικές καταστάσεις, έγραφα άλλους στίχους στην θέση των παλιών. Μια δυσκολία για μένα ήταν το να αγοράσω καλό εξοπλισμό αλλά και οι αμφιβολίες που με έτρωγαν, έλεγα «αξίζει αυτό που κάνω άραγε ή όχι ;».

Πως ένιωσες με την θετική ανταπόκριση του κόσμου ;

Χάρηκα πάρα πολύ με την ανταπόκριση, δεν την περίμενα όπως και με πολλά σχόλια που δέχτηκα. Μ’ άρεσε πολύ το γεγονός ότι ο κόσμος άκουσε τα τραγούδια ενός ατόμου που δεν δηλώνει απαραίτητα μουσικός. Κάποιος μου είπε ότι άκουσε το Σ.371 30 φορές. Όταν τον ρώτησα γιατί, μου είπε ότι ήταν αυτό που χρειαζόταν. Έκλαψα από την χαρά μου με αυτό που άκουσα. Θεωρώ ότι, όλοι μπορούμε να κρύψουμε τα προβλήματά μας, αλλά αν έστω κι ένας βρει κάτι στα κομμάτια μου που τον παίρνει από μια άσχημη κατάσταση, ή νιώσει κάτι, αυτή η σκέψη με χαροποιεί και με ησυχάζει.

Τι είναι μουσική για σένα ;

Για μένα όλα είναι ή μπορούν να γίνουν μουσική. Είτε κάποιος ακολουθεί τις μουσικές νόρμες είτε όχι, αν αυτό που βγαίνει είναι αυθεντικό τότε δεν μπορεί παρά να είναι σωστό.  Προσωπικά, ο μόνος λόγος που θέλω να συνεχίσω να κάνω μουσική είναι γιατί είναι ο τρόπος μου να εκφράζομαι και να εκφράζω τους γύρω μου. Δεν αναζητώ την επιτυχία που έχει κριτήριο τα views και αν γινόταν να μην εμπλακώ καθόλου στην διαδικασία της προώθησης του άλμπουμ θα ήμουν χαρούμενος. Ήθελα παρόλα αυτά να δώσω μια ίση ευκαιρία στα τραγούδια μου και να δείξω πως υπάρχει και αυτή η μουσική.

Ποια είναι τα πλάνα σου για το μέλλον ; Θα ήθελες να πειραματιστείς και με άλλα είδη μουσικής ;

Έλεγα να κάνω ένα διάλλειμα δύο μηνών να δω πως θα πάει με το AZUL και μετά να ξανά ξεκινήσω. Ήδη όμως έχω αρχίσει να ασχολούμαι με κάποιες μελωδίες στη κιθάρα και έτσι κάθε φορά μειώνω αυτό το διάλλειμα. Θέλω πάρα πολύ να πειραματιστώ και με άλλους ήχους, για παράδειγμα με τρομπέτες και πιάνα, πιστεύω θα ήταν τέλειο.

Εδώ θα ακούσεις το AZUL:

Στίχοι και Μουσική: Γιάννης Μιχόπουλος

Παραγωγή: G3ko

Artwork: Annie Gyft

 


AnadrasisRadio

Current track

Title

Artist

Current show

Live Chat

Current show

Live Chat