Συνέντευξη με την θεατρική ομάδα «ΕΞΑΙΡΕΣΕΙΣ»

manolies

 

Με αφορμή την πρεμιέρα του νέου θεατρικού τους εγχειρήματος, συναντήσαμε μια από τις νέες και πιο ελπιδοφόρες και δραστήριες θεατρικές ομάδες της πόλης, την θεατρική ομάδα ‘‘Εξαιρέσεις’’ και μας είπαν δυο λόγια για την νέα τους παράσταση, την ως τώρα διαδρομή τους και τα επόμενα θεατρικά τους σχέδια.

 

-‘‘Ανθισμένες Μανόλιες’’ λοιπόν, στο Βαφοπούλειο Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο…

Σε 3 παραστάσεις, στις 30 και 31/10 και στις 07/11, παρουσιάζουμε το θεατρικό έργο ‘‘Ανθισμένες Μανόλιες’’ του Robert Harling, σε μετάφραση Ερρίκου Μπελιέ, στο Βαφοπούλειο Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο, με ώρα έναρξης της παράστασης στις 20.15 με ελεύθερη είσοδο για το κοινό και παράλληλα, συγκέντρωση τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης για το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Θεσσαλονίκης.

 

-Πείτε μας λίγα λόγια για το έργο…

Κατά βάση πρόκειται για κομεντί, με έντονα στοιχεία χιούμορ και συγκίνησης να εναλλάσσονται. Στον φυσικό χώρο ενός γυναικείου κομμωτηρίου, το έργο πραγματεύεται καθημερινές στιγμές, περισσότερο ή λιγότερο ευτυχισμένες, από την ζωή 6 γυναικών με άξονες την μεταξύ τους φιλία, την ασθένεια και την προσωπική εξέλιξη της κάθε μιας από κοινού με τις υπόλοιπες αλλά και ξεχωριστά, στα πλαίσια ενός μικρόκοσμου τρυφερότητας και ανθρωπιάς.

 

-Κι ο τίτλος του έργου…;

Περισσότερο ανταποκρίνεται στην γενικότερη αίσθηση που αφήνει το έργο ότι όλοι οι γυναικείοι χαρακτήρες είναι ταυτόχρονα εύθραυστες σαν τα λουλούδια από τις μανόλιες αλλά και ανθεκτικές και σκληρές σαν ατσάλι, καθότι η ελληνική απόδοση ‘‘Ανθισμένες Μανόλιες’’ προέρχεται εκ του αγγλικού ‘‘Steel Magnolias’’, όπου steel το ατσάλι..

 

-Η επιλογή του έργου πώς έγινε;

Πρόκειται αφ’ ενός, για ένα θεατρικό έργο, βασισμένο σε αληθινές ιστορίες, που πέραν της θεατρικής του διαδρομής παγκοσμίως, έχει γίνει και μεγάλη κινηματογραφική επιτυχία με καστ περιωπής: Shirley MacLaine, Olympia Dukakis, Julia Roberts, Sally Field, Daryl Hannah, Dolly Parton.

Αφ’ ετέρου, παρότι βασίζεται σε δραματουργικές συνθήκες καθημερινές και μη εξεζητημένες, αποτελεί ένα συγκινητικό μωσαϊκό ανθρωπιάς και τρυφερότητας, αναδεικνύοντας από τις πιο όμορφες πτυχές της ανθρώπινης φύσης και συνδυάζει άψογα δραματικά και κωμικά στοιχεία.

Αποτελούσε ιδανική επιλογή εκ του συγχρόνου ρεπερτορίου και ιδανική ευκαιρία για τον γυναικείο θίασο της ομάδας να αποδώσει θεματικές που δεν παύουν να αγγίζουν κοινό ανεξαρτήτως φύλου και ηλικίας.

 

-Να πούμε και λίγα λόγια για την ομάδα…

Είμαστε μια ερασιτεχνική θεατρική ομάδα που ξεκίνησε στην Θεσσαλονίκη, το 2013 όταν μια εξαιρετική ιδέα συγκέντρωσε γύρω της μερικούς εξαιρετικούς ανθρώπους. Αρχικά, δραστηριοποιηθήκαμε στα πλαίσια του Συλλόγου Ασκούμενων Δικηγόρων Θεσσαλονίκης, όποτε και για αυτό το λόγο η πλειοψηφία προς το παρόν, μελών και συντελεστών αποτελείται από νέους δικηγόρους αλλά πλέον, έχουμε και ως υπόσταση αλλά και καλλιτεχνικά ανοίξει τα φτερά μας και την θεατρική μας αγκαλιά σε όσους και όσες εραστές της τέχνης αγαπούν το θέατρο, ανεξαρτήτως επαγγελματικής δραστηριοποίησης! Στην τρέχουσα θεατρική σαιζόν, αποτελούμε ένα αμιγώς γυναικείο σχήμα, που εργάζεται ακατάπαυστα και αποδεικνύει ότι πολλές μαζεμένες εξαιρέσεις αποτελούν έναν υπέροχο κανόνα.

 

-Η φετινή παράσταση είναι η 2η στο ενεργητικό σας;

Πέρσι, είχαμε την μεγάλη τύχη και ευτυχία να μας αγκαλιάσει θερμά τόσο το θεατρόφιλο κοινό της πόλης όσο και πάλι το Βαφοπούλειο Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο, στην παρουσίαση διασκευής του θεατρικού έργου ‘‘Δέκα Μικροί Νέγροι’’ της Αγκάθα Κρίστι, με τίτλο ‘‘Η ώρα είναι δέκα και νεκροί’’, σε δύο παραστάσεις, τον περασμένο Οκτώβριο.

 

-Πόσο εύκολο είναι να στήσει κανείς μια θεατρική παράσταση;

Οι δυσκολίες φυσικά εκκινούν από την έλλειψη οικονομικών πόρων που είναι κεντρικό ζήτημα για όλους τους ερασιτεχνικούς θιάσους και που καθορίζει από την ποιότητα και την ποικιλία των σκηνικών έως και το ρεπερτόριο της ομάδας αφού τις περισσότερες φορές απαιτείται η καταβολή αντιτίμου για την χρήση των πνευματικών δικαιωμάτων του συγγραφέα του θεατρικού έργου.

Ως προς αυτό το σκέλος, αναζητούμε διεξόδους και υποστήριξη από τους φίλους της ομάδας και αντιπαρερχόμαστε κυρίως χάρη στην εφευρετικότητα των μελών της ομάδας, ελπίζοντας σε μια πιο οικονομικά υποστηρικτική προς τον πολιτισμό κρατική και δη δημοτική ή ιδιωτική πρωτοβουλία.

Το δεύτερο σημαντικότερο πρόβλημα που καλούμαστε να επιλύουμε είναι μετά ο συνδυασμός των διαφορετικών προγραμμάτων θιάσου και συντελεστών, μιας και πρόκειται και για εργαζόμενους και για φοιτητές με περιορισμένο ελεύθερο χρόνο.

Πρέπει όμως να αναγνωρίσουμε εδώ, ότι ήδη έχουμε συναντήσει τεράστια υποστήριξη για νεόκοπη ομάδα και από δομές της πόλης όπως το Βαφοπούλειο Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο όσο και από το θεατρόφιλο κοινό της Θεσσαλονίκης, που τιμά με την παρουσία του τα εγχειρήματα μας.

 

-Ποια είναι τα επόμενα σχέδια της ομάδας;

Πέραν από την επιτυχή έκβαση της τρέχουσας παράστασης, στόχοι μας για την επόμενη σαιζόν είναι να διευρύνουμε την βάση μας με νέα ταλαντούχα μέλη, να αποκτήσουμε ίσως μόνιμη στέγη και φυσικά, να θέσουμε προϋποθέσεις για νέες παραστάσεις και δρώμενα που να θέτουν ακόμα πιο ψηλά τον καλλιτεχνικό πήχη.

 

Την θεατρική ομάδα ‘‘Εξαιρέσεις’’ μπορείτε να την βρείτε:

https://www.facebook.com/Θεατρική Ομάδα «Εξαιρέσεις»

https://www.youtube.com/Θεατρική Ομάδα ΕΞΑΙΡΕΣΕΙΣ

 

Leave a Reply