Συνέντευξη με τους «ΗΛΙΟΔΡΟΜΙΟ»

 

Οι «ΗΛΙΟΔΡΟΜΙΟ» στο AnadrasisRadio.net

Συνεντευξη απο την Μαρια Μιχαλακη

 

Ποίηση, Φως και Παράδοση. Αυτές οι τρεις λέξεις χαρακτηρίζουν απόλυτα το σχήμα από την Θεσσαλονίκη, που από την δημιουργία του, την άνοιξη του 2012, μας γεμίζει με όμορφους ήχους και στίχους.

Με επιρροές από την μουσική του τόπου και αγάπη για την ποίηση και τον ήλιο, το “Ηλιοδρόμιο” οραματίζεται την ένωση των ψυχών μέσα από το τραγούδι. Γι’ αυτό, δεν χρειάζονται πολλά πράγματα. Έξι δεξιοτέχνες μουσικοί, μερικά μουσικά όργανα και πάθος που εκφράζεται με λέξεις και νότες.
Τους ρωτήσαμε και μας είπαν δυο λόγια για την ιστορία τους, την μουσική και τις ιδέες που κρύβονται πίσω από τα τραγούδια τους.

  • Ηλιοδρόμιο, ήλιος και δρόμος. Ποιά είναι η ιστορία πίσω από το όνομα του σχήματος;

Ηλιοδρόμιο για εμάς σημαίνει δρόμος προς τη δημιουργία, και όπου Ήλιος, γνήσια πηγή φωτός. Σε αυτή την πορεία είναι στραμμένα τα βλέμματα μας, προσπαθώντας με αφοσίωση στη μουσική να υπηρετούμε την παιδεία και τον πολιτισμό.

  • Πώς δημιουργήθηκε το Ηλιοδρόμιο και ποιά είναι αυτήν την στιγμή η σύσταση της μπάντας;

Συναντηθήκαμε με αφορμή μια μουσική σύνθεση του Ηλία σε ποίηση της Σαπφούς. Οι περισσότεροι από εμάς φοιτούσαμε στο τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Εκεί ξεκινήσαμε τους πρώτους πειραματισμούς μας, σαν βασικός πυρήνας ο Ηλίας, η Στέλλα, ο Βασίλης και ο Γιάννης, μετά από διάφορες συνεργασίες την ομάδα πλαισίωσαν, στο κοντραμπάσο, ο Μηνάς και στα τύμπανα, ο Θωμά΄﷽﷽﷽﷽﷽﷽﷽﷽μας. στα τβασικός πυρίεκφρς.

  • Αν έπρεπε να ορίσετε την μουσική σας, πως θα την χαρακτηρίζατε;

«Ποιητική», που σημαίνει δημιουργία, αυτή είναι η λέξη που ταιριάζει σε αυτό που κάνουμε. Σε ό,τι αφορά τη Μουσικ ﷽﷽﷽﷽﷽﷽﷽﷽τη μουσικmosή βέβαια και τις τρεις υποστάσεις της, δηλαδή την Αρμονία τον Ρυθμό και τον Λόγο.

  • Η μουσική σας έχει φανερές επιρροές από την παραδοσιακή μουσική και τους ρυθμούς της Ηπείρου, του Πόντου και της Κρήτης. Γιατί στραφήκατε στην παράδοση; Πιστεύετε ότι υπάρχει γενικότερο ενδιαφέρον για αυτό το είδος μουσικής, από το κοινό και από τους καλλιτέχνες σήμερα;

Αυτό μάλλον ξέρουμε να κάνουμε καλύτερα, από μικρή ηλικία αφιερωθήκαμε στη μουσική του τόπου μας, εκεί οι καρδιές μας αγαπούν να εκφράζονται, να ερευνούν και να θεραπεύουν ποιητικά. Κάθε άνθρωπος διαισθάνεται τη μνήμη που κουβαλάει ο τόπος όπου ζει. Μέσα σε μια μουσική φράση που ανταποκρίνεται σε αυτή τη μνήμη, το σώμα θυμάται πρώτο. Τώρα για το τί είναι παραδοσιακό και μη, πέρα από την ευθύνη που έχει ο καλλιτέχνης, το λόγο τον έχει πάντα ο λαός.εκφρεκφρmos

  • Έχετε πρωτότυπες συνθέσεις. Ποιός γράφει την μουσική και τους στίχους; Ποια είναι η κύρια πηγή έμπνευσης για ένα κομμάτι;

Τη μουσική και τους στίχους τα φτιάχνει ο Ηλίας. Πηγή έμπνευσης είναι το κοινό μας όραμα, η ένωση δηλαδή των ανθρώπινων ψυχών μέσα από το τραγούδι. Τέτοια πρέπει να είναι τα τραγούδια, και όχι υπηρέτες κάποιας μόδας ή στυλ που γράφονται στα πλαίσια εμπορίου.

για τις μ

  • Έχετε μελοποιήσει ποιήματα του Οδυσσέα Ελύτη και της Μαρίας Πολυδούρη. Γιατί στραφήκατε στην ποίηση και πως επιλέξατε τα συγκεκριμένα ποιήματα; Ετοιμάζετε κάποια άλλη μελοποίηση;

Αν ένα ποίημα σε κάνει να δεις τον κόσμο όλο από τα μάτια ενός παιδιού, αυτός ο κόσμος που ξεδιπλώνεται είναι γεμάτος γαλήνη και αγαθή προαίρεση. Η γέννηση, ο έρωτας και ο θάνατος εκφράζονται από το ανθρώπινο πνεύμα μέσα από το λόγο, ο οποίος πηγάζει από την ίδια τη ζωήληνη. Όπως ρωτάει και μιλάει πολύ όμορφα ο Νικ. Βρεττάκος για την ποίηση: «Άλλωστε ,τι θαρρείς πως είναι ποίηση; Είναι η γύρη των πραγματαντος﷽﷽﷽γμαρρετται απο το ανθρεκφράτων του σύμπαντος. Η γύρη σε πράξεις, η γύρη σε οδύνη, σε φως, σε χαρά, σε αλλαγές, σε πορεία, σε κίνηση. Η ζωή και η ψυχή σε ένα αιώνιο καθρέφτισμα στο χρόνο».

΄﷽﷽﷽﷽﷽﷽﷽﷽μαντικη στη Θεσσαβομο του εμποριου η

  • Είστε κατά βάση ένα “χειροποίητο” συγκρότημα, χωρίς μάνατζερ ή εξωτερική χρηματοδότηση. Πόσο εύκολο είναι να γνωρίσει το κοινό την μουσική σας; Πώς επιλέγεται πού θα εμφανιστείτε;

Ο τρόπος με τον οποίο λειτουργούν τα πράγματα στο θέμα της προώθησης είναι λίγο πολύ γνωστός σε όλους μας, δεν έχουμε μάνατζερ σε αυτή τη φάση ούτε και σκεφτόμαστε κάτι τέτοιο. Είμαστε ανοιχτοί σε προτάσεις από ανθρώπους που ενδιαφέρονται πραγματικά για τη μουσική μας. Οργανώνουμε συνήθως μόνοι μας τις παραστάσεις/συναυλίες μας είτε σε συναυλιακούς χώρους είτε σε θεατράκια, μαγαζιά, διάφορα φεστιβάλ ή ακόμα και στο δρόμο. Δεν είναι εύκολο θέμα στις μέρες μας η προώθηση,π΄ε﷽﷽﷽﷽﷽﷽﷽﷽βτείτε σε θεατράκια , κ μουσικριου η άντως όταν έχεις να πεις κάτι, βρίσκεις πάντα τον τρόπο να το κάνεις.

  • Όλο και περισσότεροι καλλιτέχνες επιλέγουν να αφήσουν τις μικρότερες πόλεις και να ακολουθήσουν τις ευκαιρίες που προσφέρει η Αθήνα. Εσείς παρ’ όλα αυτά (παρα)μένετε στην Θεσσαλονίκη. Πόσο “φιλόξενη” είναι η πόλη, για μουσικούς που θέλουν να ζήσουν από την μουσική τους;

Αν ο μουσικός αγαπάει πραγματικά αυτό που κάνει, θα το κάνει καλά όπου και αν βρίσκεται, και θα βρίσκει πάντα τον τρόπο για να επιβιώνει. Με άλλα λόγια μπορείς και να δημιουργείς τις προϋποθέσεις για εργασία. Η Θεσσαλονίκη ήταν πάντα μάνα και γεννήτρα στα μουσικά πλαίσια. Το να κατέβει κανείς στην Αθήνα για καριέρα φαίνεται λίγο αστείο στις μέρες μας. Ούτως ή άλλως εμείς δεν αναζητούμε να κάνουμε καριέρα, καλή μουσική θέλουμε να κάνουμε και αυτό μπορείς να το κάνεις παντού, ακόμα και στο φεγγάρι.

  • Ποιά είναι τα σχέδια σας για το μέλλον; Πού θα σας δούμε στην συνέχεια;

Έχουμε κάποιες συναυλίες αυτή την περίοδο, με πιο κοντινή τη συναυλία μας στις 4 Ιουνίου στη Θεσσαλονίκη, στο αμφιθέατρο του κήπου εποχών στη νέα παραλία, μετά από παραχώρηση του χώρου απο το του εμποριου η Δήμου και με δική μας εξολοκλήρου παραγωγή.

Μέλη συγκροτήματος:

Στέλλα Καμπουρίδου | Καβάλι
Γιάννης Διονυσίου | Βιολί & Τραγούδι
Βασίλης Ζιγκερίδης | Κανονάκι
Ηλίας Σαρηγιαννίδης | Λαούτο & Σύνθεση
Θωμάς Κωστούλας| Κρουστά
Μηνάς Βακαλούδης | Κοντραμπάσο

Facebook/iliodromio

 

Μαρία Μιχαλάκη για το AnadrasisRadio.net

Leave a Reply