Συνέντευξη με τους Όυτε Σπόντα

 

Οι  “ Ούτε Σπόντα”  στο Anadrasisradio.net

Συνέντευξη με την Μαρία Μιχαλάκη

Όλα ξεκίνησαν κάπως τυχαία και συνεχίστηκαν με ένα κοινό μυστικό. Μετά μπήκε η χημεία και η όρεξη για δουλειά, η έμπνευση και η αγάπη για την μουσική. Ο λόγος για τους “Ούτε Σπόντα”, την 6μελή, αυτή τη στιγμή, μπάντα από την Θεσσαλονίκη, που με κάθε της εμφάνιση, ζωντανεύει την πόλη. Τον περασμένο Δεκέμβριο οι “Ούτε Σπόντα” κυκλοφόρησαν τον πρώτο τους ολοκληρωμένο δίσκο με δικές τους συνθέσεις, κάτι που, όπως μας είπαν, είχαν στα σκαριά καιρό τώρα. Το πρώτο τους μουσικό… παιδάκι, πήρε σάρκα και οστά, αλλά οι “Ούτε Σπόντα” δεν θα σταματήσουν εδώ. Έχουνε δρόμο πολύ ακόμα…

 Εμείς μιλήσαμε με την αγαπημένη μπάντα και τους ρωτήσαμε να μας αποκαλύψουν τα μυστικά τους!

 

 • Πόσα χρόνια υπάρχουν οι “Ούτε Σπόντα”; Πώς γνωριστήκατε και φτιάξατε την μπάντα;

         

           Το συγκρότημα δημιουργήθηκε την άνοιξη του 2009. Αρχικά η παρέα ήταν τετραμελής, ο Γιάννης, ο Χρήστος, ο Αστέρης και ο Μιχάλης. Ήμασταν όλοι συμφοιτητές στο μουσικό τμήμα του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Αφορμή για τη σύσταση της μπάντας ήταν μια συναυλία για τους “Γιατρούς του Κόσμου” στην αίθουσα τελετών του ΑΠΘ. Κάπως έτσι ‘υποχρεωθήκαμε’ να κάτσουμε κάτω και να κάνουμε τις πρώτες μας πρόβες.

 • Πώς προέκυψε το όνομα “Ούτε Σπόντα”;

 

Η φράση “ούτε σπόντα” έχει να κάνει με ένα μυστικό εκείνης της περιόδου, ένα κουτσομπολιό, που γνώριζε μόνο η παρέα που αποτελούσε το συγκρότημα. Ένα εσωτερικό αστείο που δεν θα έπρεπε να διαρρεύσει προς τα έξω. Κάπως έτσι, όταν έφτασε η στιγμή που έπρεπε να ονοματίσουμε κάπως όλο αυτό που φτιάχναμε, κρατήσαμε αυτή τη φράση, δίνοντας μια μυστικοπάθεια στην ατμόσφαιρα γύρω από την μπάντα και το όνομα της.

 • Θα έλεγα πως όσον αφορά στην μουσική είστε “πολυμορφικοί”. Εσείς πώς ορίζετε τον ήχο σας; Ποιες είναι οι μουσικές επιρροές σας;

           

            Η μπάντα αυτή τη στιγμή αποτελείται από 6 μέλη, ο κάθε ένας εκ των οποίων κουβαλάει τις             δικές του μουσικές προτιμήσεις και σαν μουσικός εκτελεστής αλλά κυρίως σαν ακροατής. Κατά μια έννοια, οι μουσικές επιρροές του καθενός προδίδονται από εκεί που πάνε τα χέρια αβίαστα και απ’ το σκοπό που σου έρχεται να τραγουδήσεις χωρίς να το σκεφτείς. Το σημαντικό δεν είναι τόσο να κατονομάσουμε ανθρώπους ή συγκροτήματα που μας έχουν επηρεάσει, όσο το να πηγαίνουμε με μεράκι και αθωότητα στις δικές μας δημιουργίες, κουβαλώντας το μουσικό και πνευματικό φορτίο που κατέχει ο καθένας.

 • Πριν μερικούς μήνες, παρουσιάσατε τον πρώτο σας ολοκληρωμένο δίσκο με τίτλο “Τα ρεφρέν κάποιου χρησμού”. Πώς υλοποιήθηκε αυτός ο δίσκος; Περιγράψτε μας την εμπειρία σας αυτή.

 

            Τα γραψίματα ξεκίνησαν τον περασμένο Φεβρουάριο και στα τέλη του Δεκέμβρη που μας πέρασε καταφέραμε να τον έχουμε στα χέρια μας. Στο μυαλό μας, όμως, η προεργασία αυτού του δίσκου τραβάει χρονικά αρκετά πίσω. Αν παραλείψουμε ένα demo CD που βγάλαμε το 2010, αυτή ήταν η πρώτη μας ολοκληρωμένη δουλειά, την οποία είχαμε ανάγκη να πάρουμε στα χέρια μας και να ακούσουμε στα αυτιά μας. Ένας δίσκος κρύβει μια λαχτάρα να δεις χειροπιαστά και συμπυκνωμένα τη γνώμη κάποιου ή κάποιων ατόμων σε 40-45 λεπτά της ώρας. Επίσης, μπορεί να συνδυάζει περισσότερες από μια μορφές τέχνης. Επί τη ευκαιρία, να πούμε πώς το εξώφυλλο όπως και όλα τα γραφιστικά του δίσκου έκανε η φίλη μας,  Άρτεμις Ψάλτογλου, την επεξεργασία του ήχου ο Χρήστος Μέγας, ενώ συμμετείχαν επίσης οι μουσικοί Δημήτρης Μυστακίδης, Βασίλης Ζιγκερίδης, Ηλίας Ρότσιας, Μανώλης Σταματιάδης και Νίκος Βαρελάς.

Όπως και να έχει, η εμπειρία όλης της δουλειάς ήταν πρωτόγνωρη για την μπάντα. Πολλές ώρες ηχογράφησης στο στούντιο, αρκετές μπροστά σε έναν υπολογιστή τακτοποιώντας τί θα κρατήσεις και τί όχι. Μαθαίνεις πολλά και πολλές φορές δάσκαλος είναι ο εαυτός σου. Στιγμές χαράς και προσμονής, όπως επίσης και στιγμές τριβής και κούρασης, όλα μέσα είναι. Σίγουρα πάντως έχει γούστο όταν κοιτάς το δημιούργημα σου και αρχίζει να σου μοιάζει λιγάκι. Έχουμε δρόμο να περπατήσουμε…

 • Ποιος γράφει τους στίχους των τραγουδιών σας; Τι μπορεί να λειτουργήσει ως έμπνευση;

  

            Τα λόγια από τα τραγούδια γράφει ο Γιάννης Παπαγεωργίου και ο Χρήστος Παπαδόπουλος, όπως και τη μουσική αντίστοιχα. Σε ένα τραγούδι του δίσκου τους στίχους έχει βάλει ο Βασίλης Τσικάρας. Αφορμή για να σκαρφιστείς ένα στιχάκι μπορεί να είναι το οτιδήποτε, ακόμα και το πιο ασήμαντο φαινομενικά πράγμα. Τη σημαντικότητα του την προσδίδεις εσύ στη συνέχεια. Προσωπικά, σαν Γιάννης, πιστεύω, ότι η μεγαλύτερη δύναμη πηγάζει από την απώλεια, κάθε είδους. Πάντως, η έμπνευση κρατάει πάντα μια στιγμή. Το πιο σημαντικό στάδιο καμιά φορά είναι η επεξεργασία και το παίδεμα ενός στίχου, μιας μουσικής φράσης, γενικότερα μιας εικόνας. Και μια πέτρα είναι ένας πολύτιμος λίθος, αλλά πρέπει να την λαξέψεις κατάλληλα για να σου χρησιμεύσει σε κάτι.

 • Μέχρι τώρα, στα τραγούδια σας έχετε ελληνικά στίχο. Γιατί αυτό; Σκοπεύετε να πειραματιστείτε στο μέλλον και με ξένο;

 

           Η γλώσσα ήταν ανέκαθεν ένα εργαλείο που εφηύρε ο άνθρωπος για να μπορεί να συνεννοείται και να συνδιαλέγεται με τους γύρω του. Αυτό κάνουμε κι εμείς. Επομένως, η χρήση της ελληνικής έχει να κάνει με την ευκολία και τη γνώση της χρήσης της, δεν είναι κάποιο φετίχ. Τώρα αν στο μέλλον προκύψει κάποια στροφή, το συζητάμε, γιατί όχι. Πάντως, η ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια και θέλει προσοχή στις λέξεις. Αλλάζουν τα νοήματα.

 • Σε ποιο βαθμό είναι εφικτό για ένα συγκρότημα να ζει από τη μουσική του, σήμερα στην Ελλάδα; Ποιες είναι οι δυσκολίες που προκύπτουν και πως τις ξεπερνάτε;

 

            Το ζήτημα είναι η αφοσίωση και η συνέπεια σε αυτό που πας να δημιουργήσεις. Αν είσαι σίγουρος για αυτό που έχεις ετοιμάσει, δεν υπάρχει περίπτωση να μη δικαιωθείς. Τώρα, από την αυτοδικαίωση μέχρι το να μπορέσεις να ζήσεις από αυτό, υπάρχει μεγάλη απόσταση. Αυτό καλούμαστε κι εμείς, όπως όλες οι συλλογικότητες, γιατί και το συγκρότημα είναι μια συλλογικότητα, να διαχειριστούμε σωστά. Να δημιουργήσουμε το υλικό, να το ξεδιαλύνουμε, να το ενορχηστρώσουμε, να το καταγράψουμε, να το διανείμουμε, να το προωθήσουμε… Μην ξεχαστούμε όμως στο τέλος, μουσική παίζουμε.

 • Ολοένα και περισσότεροι καλλιτέχνες “μεταναστεύουν” στην Αθήνα, για να προωθήσουν τη δουλειά τους. Εσείς, παρ’ όλα, παραμένετε και… επιμένετε στη Θεσσαλονίκη. Υπάρχουν αρκετές ευκαιρίες στην πόλη για ένα συγκρότημα ώστε να γίνει γνωστό στον κόσμο;

 

            Στο σήμερα, τα πάντα περνάνε από τα μεγάλα αστικά κέντρα, και δη από την Αθήνα. Πώς θα μπορούσε να το αποφύγει αυτό η μουσική βιομηχανία, που είναι συνυφασμένη και με το χώρο του θεάματος; Παρ’ όλα αυτά η δική μας βάση, άλλωστε εδώ συσταθήκαμε, είναι η Θεσσαλονίκη. Η αλήθεια είναι πως τα πράγματα είναι κάπως περιορισμένα, ειδικά για σχήματα πολυπληθή, και οι χώροι μετρημένοι στα δάχτυλα, αλλά αυτό αντισταθμίζεται σε ένα βαθμό από την οικειότητα και τη ζεστασιά που σου δίνει η Θεσσαλονίκη, αρκεί να ξέρεις βέβαια πού να πας. Δεν είναι τυχαίο που τα πιο καλά πράγματα στην πρόσφατη ελληνική σκηνή ξεκίνησαν από εδώ. Παπάζογλου, Ρασούλης, Τρύπες.

 • Ένα μεγάλο μέρος της δράσης σας ως μπάντας είναι τα live και… φήμες λένε πως το κοινό τα απολαμβάνει! Πώς είναι για εσάς η εμπειρία επάνω στην σκηνή; Υπήρξε κάποιο live που θα σας μείνει αξέχαστο;

 

           Σίγουρα ο καθρέφτης ενός καλλιτέχνη ή ενός συγκροτήματος είναι οι ζωντανές παραστάσεις. Εκεί διαπραγματεύεσαι τα πάντα από την αρχή. Τα τραγούδια σου, τη σχέση σου με τον κόσμο, όλα. Ευχαριστιόμαστε πραγματικά το παίξιμο πάνω στη σκηνή. Όσο περνάει ο καιρός μάλιστα εμπλουτίζουμε το πρόγραμμα μας με περισσότερες δικές μας συνθέσεις και αυτό χτίζει μια ατμόσφαιρα που με τον καιρό εδραιώνεται και μένει. Μαζί με τα δικά μας τραγούδια βέβαια, κάνουμε και “παντρέματα” ετερόκλητων μουσικών ειδών που δεν συνηθίζονται και τόσο.

    Όπως και να ‘χει, σε όλο το εγχείρημα, το πιο σημαντικό πράγμα είναι οι εσωτερικές σχέσεις. Αυτή τη στιγμή, η συνύπαρξη μεταξύ μας είναι πολύ αρμονική και αυτό είναι μια ευτυχής συγκυρία. Το λέω αυτό γιατί δεν το πετυχαίνεις πάντα εύκολα. Σκέψου ότι ανάμεσα σε 6 άτομα προκύπτουν 15 διμερείς σχέσεις.

 • Που θα σας δούμε στην συνέχεια; Έχετε κάτι καινούργιο στα σκαριά;

 

           Όπως ειπώθηκε και προηγουμένως, μαζί με τα τραγούδια από τον καινούργιο μας δίσκο, παίζουμε και άλλα τραγούδια δικά μας, καινούργια ή παλιότερα. Με αυτά ασχολούμαστε πιο πολύ αυτό το διάστημα στις πρόβες μας. Όταν συγκεντρωθεί το κατάλληλο υλικό, θα τα βάλουμε κάτω για να αρχίσουμε την επόμενη μας δουλειά. Κατά τα άλλα, συνεχίζουμε τις εμφανίσεις μας, όχι κάπου σταθερά αυτή την περίοδο, και περιμένουμε το καλοκαίρι όπου η κίνηση είναι κάπως πιο αυξημένη.

 • Για την ιστορία, ποια είναι η σύσταση της μπάντας αυτήν τη στιγμή και πως μπορούμε να προμηθευτούμε τον καινούργιο σας δίσκο;

 

           H μπάντα, όπως είπαμε και πριν, αποτελείται από 6 άτομα. Είναι ο Γιάννης Παπαγεωργίου στην κιθάρα και τη φωνή, ο Χρήστος Παπαδόπουλος στα πνευστά και τη φωνή, η Τζίνα Μιξαφέντη στη φωνή, ο Αστέρης Τσαλίκης στο ακορντεόν και τα πλήκτρα, ο Στέλιος Σιούλας στα ντραμς και ο Δάνης Κουμαρτζής στο μπάσο. Για όποιον ενδιαφέρεται, ο δίσκος είναι διαθέσιμος στο διαδίκτυο μέσω της ιστοσελίδας https://outesponda.bandcamp.com/releases. Φυσικά, όποιος θέλει μπορεί να έρθει σε επικοινωνία μαζί μας και να τον έχει, ενώ βρίσκεται επίσης και σε κάποιες πόλεις της επαρχίας σε φιλικά μαγαζιά.

 

https://www.facebook.com/OuteSponda?fref=ts

 

Μαρία Μιχαλάκη για το Anadrasisradio.net

Leave a Reply