Συνέντευξη με τους EKMEK

 

Συνέντευξη με τους EKMEK

Aπό την Μαρία Μιχαλάκη

Και αν σας έλεγα πως ένα από τα πιό ενδιαφέροντα συγκροτήματα της ελληνικής μουσικής σκηνής είναι… σιροπιαστό;

Οι ΕΚΜΕΚ, η γλυκιά μουσική παρέα από την Θεσσαλονίκη, με την δεύτερη δισκογραφική τους δουλειά “Ο Φυγάς”, μας αποδεικνύουν για άλλη μία φορά ότι αξίζουν την προσοχή μας. Χαρακτηριστικά του ο φρέσκος ήχος με latin επιρροές και οι όμορφοι στίχοι, εμπνευσμένοι από βιώματα και συναισθήματα.

Οι ΕΚΜΕΚ μας λένε δυο λόγια για αυτά και για άλλα πολλά…

 

  • Για την ιστορία… Ποιοι είστε και πως ξεκινήσατε την πορεία σας ως ΕΚΜΕΚ;

Είμαστε οι Αλέκος Σπανίδης(τύμπανα), Σάκης Ραπτόπουλος (ακκορντεόν), Στέργιος Γιάννος (μπάσο), Γιώργος Αβραμίδης (τρομπέτα), Άλκης Κανίδης (φωνή, κλ.κιθάρα). Η μπάντα ξεκίνησε μια πενταετία πριν πάνω-κάτω, όταν οι ανάγκες μας για έκφραση συγχρονίστηκαν. Μάλλον ήτανε γραφτό να γίνει όμως, γιατί ήμασταν αδελφικοί φίλοι και συνοδοιπόροι πολύ καιρό. 

 

  • Συνδυάζετε διάφορα είδη μουσικής, όπως balkan, ροκ, jazz και άλλα. Εσείς πως χαρακτηρίζεται τον ήχο σας;

Ξεκινήσαμε ως μια μπάντα που όντως περιέκλειε στην μουσική της πολλά πράγματα. Τώρα πια όμως δεν είναι έτσι. Καμιά φορά μπορεί να σε ορίζουν αυτά που δεν είσαι. Σίγουρα δεν είμαστε μπάλκαν αλλά ούτε και swing ή τζάζ η ρετρό. Θεωρώ πως τα τραγούδια μας ανήκουν στην ευρύτερη παράδοση του έντεχνου.

 

  • Ποιές είναι οι επιρροές σας στην μουσική; Από που αντλείται έμπνευση;

Όπως σου είπα η ελληνική τραγουδοποιία των τελευταίων 20-30 ετών σίγουρα υπάρχει μέσα στο υλικό μας. Επίσης η λάτιν μουσική και η Ισπανία μας αρέσει πολύ και έχει στιγματίσει τον ήχο μας. Η έμπνευση έρχεται απο αυτά που ζείς ή που ακούς και σε συγκλονίζουν αρκετά ώστε να απαιτήσουν λόγο μέσα σου, να αισθανθείς πως δεν έχεις άλλη επιλογή παρα να τα κάνεις λέξεις, μελωδίες, ρυθμούς οτιδήποτε μπορεί να είναι η πρώτη δημιουργική σταγόνα στο ποτήρι.

 

  • Εκμεκ. Γιατί επιλέξατε αυτό το όνομα;

Ο Σάκης έριξε την ιδέα. Μας ακούστηκε τότε γλυκό και εύηχο. Δεν θέλαμε κάτι βαρύ και αυτοαναφορικό. Εξάλλου είμαστε και απο Θεσσαλονίκη και τα πολίτικα γλυκά είναι μέρος της κουλτούρας μας.

 

  • Πριν λίγο καιρό κυκλοφόρησε ο δεύτερος σας δίσκος με τίτλο “Ο Φυγάς”. Πείτε μας λίγα πράγματα για την εμπειρία του στούντιο και της παραγωγής.

Ήτανε μια διαδικασία που κράτησε αρκετό καιρό. Σχεδόν έναν χρόνο. Με διαλείμματα βέβαια. Πιστεύω πως στο στούντιο πρέπει να παίρνεις τον χρόνο σου,να αισθάνεσαι άνετα για να μπορείς να είσαι δημιουργικός. Εμείς βέβαια έχουμε αρκετά ακουστικό ήχο και τελικά το μόνο που θέλουμε είναι να αποτυπώνεται ο ήχος φυσικά, να αποτυπώνεται η εκτέλεση του τραγουδιού. Έτσι ρίχνεις περισσότερο βάρος στο ίδιο το τραγούδι, στην μουσική και τους στίχους.

 

  • Τί χαρακτήρα δώσατε στον δεύτερο δίσκο; Τί μεσολάβησε μουσικά από τον πρώτο σας δίσκο “Γλυκαίνει και δεν παχαίνει”;

Νομίζω πως είναι λίγο πιο ώριμος, πιο βαθύς. Έχει απωλέσει μια κάποια αίσθηση χιούμορ που είχε ο πρώτος μας δίσκος. Προχωρήσαμε, αλλάξαμε, είδαμε τι μας εκφράζει πραγματικά, τι είναι πιο αναγκαίο να ειπωθεί, τι είμαστε εμείς αληθινά και τι δεν είμαστε. Τι μας έρχεται πιο φυσικά στην τελική.

 

  • Ποιά ήταν η έμπνευση σας για το ομώνυμο κομμάτι “Ο Φυγάς”; Τί σας κάνει να θέλετε να… φύγετε;

Η φυγή μπορεί να είναι εξωτερική ή εσωτερική. Μπορεί να είναι μια στάση ζωής. Να στέκεσαι ακίνητος μόνο όταν υπάρχει κάτι που πραγματικά σε κρατά εκεί. Να βρίσκεις την δύναμη να φεύγεις όταν χρειάζεται. Δεν είναι εύκολο. Αλλά είναι ένας τρόπος.

 

  • Κατά πόσο είναι δυνατό για ένα συγκρότημα να ζήσει από την μουσική του στην Ελλάδα και ειδικά σήμερα; Αντιμετωπίζετε δυσκολίες λόγω κρίσης; Και αν ναι, πως τις ξεπερνάτε;

Πάντα υπήρχαν και πάντα θα υπάρχουν δυσκολίες. Αλλά η ανάγκη του κοινού για μουσική δεν μπορεί να σταματήσει απο καμία κρίση. Γι’ αυτό και ακόμη και σ’ αυτές τις εποχές πάντα κάποιοι θα καταφέρνουν να βρίσκουν τον δρόμο τους προς το κοινό. Προσαρμοστήκαμε κι εμείς αλλά νομίζω πως δεν μας επηρέασε τελικά. Κοιτάμε πάντα το σημαντικό και το σημαντικό είναι οτι μπορούμε να υπάρχουμε καλλιτεχνικά και μάλιστα δυναμικά παρα τις όποιες δυσκολιες.

 

  • Έχετε συμμετάσχει σε αντιρατσιστικά φεστιβάλ και έχετε μπολιάσει μερικά τραγούδια σας με κοινωνικό σχόλιο. Πιστεύεται πως η τέχνη, και συγκεκριμένα η μουσική, είναι ένα μέσο κοινωνικής πίεσης ή αλλαγής;

Πιστεύω πως μπορεί να είναι μέσο αφύπνισης. Μπορεί να αναδείξει ένα πρόβλημα και να συγκινήσει το κοινό αρκετά ώστε να σκεφτεί αν θέλει να κάνει κάτι γι’ αυτό. Επίσης μακροπρόθεσμα μπορεί να σε καλλιεργήσει. Να σε κάνει να καταλάβεις πως ο άλλος άνθρωπος όσο διαφορετικός κι αν φαίνεται είναι κατα βάθος εσύ. Αυτό είναι η παιδεία για μένα. Αυτή η μικρή αλήθεια. Όλες οι άλλες έπονται.

 

  • Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια; Που θα σας δούμε στο μέλλον;

Σύντομα κυκλοφορεί το δεύτερο σίνγκλ μέσα απο τον δίσκο μας. Επίσης 29 Ιανουαρίου ξεκινάμε απο τα Ιωάννινα και το «Υπερωκεάνειο» και συνεχίζουμε τις εμφανίσεις σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και πιθανότατα όλη την Ελλάδα. Οι ακριβείς ημερομηνίες και χώροι ανακοινώνονται όλες στην σελίδα μας στο facebook.

 

Ευχαριστούμε πολύ

Ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας!

Καλό βράδυ και καλή συνέχεια!

FB page:https://www.facebook.com/ekmektheband?ref=profile

Leave a Reply